Top destinacije u Hrvatskoj idealnih za odmor ovog ljeta

Winter in New York
Posted on: 2023-08-19 10:20:17

Hrvatska obala nestvarno je lijepi nautički raj. Posebnu aromu privlačnosti daju mu antički gradovi prošarani kamenim ulicama i crvenim krovovima, netaknute prirodne oaze okrunjene titulama Nacionalnih parkova, kao i mnoštvo naseljenih i nenaseljenih otoka među čijim obalama su se usidrile mnoge uvale i špilje.

Kada zapuše ljetni maestral, Jadransko more u trenutku ukrase mnogobrojna bijela jedra, a posljednjih godina među njima sve češće svoje mjesto nađu i elegantne luksuzne jahte. Kojom god rutom odlučite zaploviti, provest ćete se predivno, ali naš cilj je da vas pomno odabrane ljepote Hrvatske i način na koji ćete ih doživjeti doslovno ‘šokiraju’ ljepotom!

Destinacije koje smo zasluženo okrunili titulom ‘Top’ zapravo su glavni krivci što se nautičari koji su jednom zaplovili Jadranom gotovo uvijek njemu i vraćaju pri čemu neodoljive čari hrvatskog nautičkog koktela otkriju još nizu svojih zahvalnih prijatelja. Zaplovite i vi zadivljujućim plavetnilom Hrvatske – i preplavite se ljepotom!

Grad Dubrovnik: Najpoželjnija ‘dama’ Hrvatske

Grad Dubrovnik ponosni je predstavnik lepeze hrvatskih ljepota u svijetu i svatko tko posjeti Hrvatsku treba prošetati dubrovačkim ulicama. ‘Grad’, kako ga lokalno stanovništvo zove, nudi paletu najglamuroznijih doživljaja, a na posjetiteljima je slatki izbor kojim nijansama će te doživljaje obojati. Prva misija je, nakon što vam spektakularno gradska vrata požele dobrodošlicu, prošetati dubrovačkim zidinama koje moćno, zajedno s kulama, drže ovaj grad na okupu.


Na jednoj od tih petstoljetnih kula, nalazi se i jedan od sto najboljih svjetskih noćnih klubova, klub Revelin s kojim je jedinstven doživljaj ‘uploviti’ u noć. Osim toga, svakako trebate osjetiti živahno pulsiranje isprepletenih kamenih ulica sa Stradunom kao njihovim glavnim predstavnikom, ali i posjetiti neki od prestižnih restorana kojih je u Dubrovniku pregršt.

Podno južnih zidina osvježavajućim pićem možete se rashladiti u ‘Buža baru’ iz kojeg se pruža jedinstven pogled prema otvorenom moru i Lokrumu – zelenoj otočnoj riznici pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj otok, kao gradsku oazu mira i najpoželjnijih plaža, svakako trebate posjetiti, kao i žičarom se popeti na Srđ, planinu koja se ponosno nadvija nad Dubrovnikom.

Dubrovnik je najbolje posjetiti izvan glavne sezone, ali ako vam to ne pođe za rukom, u srpnju i kolovozu vam preporučujemo da iskoristite sitne jutarnje sate za šetnju ovim bajkovitim gradom ili se, pak, odlučite za još jedan atraktivan doživljaj – plovidbu podno spektakularnih dubrovačkih zidina.

Manje jahte uglavnom se vežu u obližnjoj ACI marini Komolac koja se zavukla u kanjon najkraće rijeke u Europi – Omble, dok one veće redovito posjećuju luku Gruž u sklopu koje se nalazi i jedna od glamuroznijih hrvatskih marina – Marina Frapa Dubrovnik.

Za vrijeme južnih vjetrova, veći broj luksuznih jahti često se sidri pokraj obližnjeg otočića Dakse, dok najljepši pogled i najprestižnije sidrište predstavlja ono između stare gradske jezgre i očaravajučeg Lopuda. Tu se često mogu vidjeti i najatraktivnije jahte koje plove Jadranom!



Tags:
Croatia